تاریخ بروز رسانی دی 9, 1399 by
امروزه معضل اعتیاد در خانواده ها، به یکی از مهمترین مسائل در جامعه تبدیل شده است. بسیاری از خانواده ها به دلیل ترس از اعتیاد فرزندانشان، آن ها را با سرویس های خصوصی و با کنترل های بیش از حد، به دانشگاه و یا مدرسه می فرستند. از طرفی خانواده های دیگری وجود دارند که فرزندان خود را آنقدر آزاد می گذارند، که هیچگونه نظارتی بر روی آن ها وجود ندارد.
خانواده از بیماری اعتـیاد چه میداند ؟ نوع برخورد خانواده بعد از درمان بیمار چگونه باید باشد؟
باید عنوان کرد هیچ کدام یک از این بیان شده در موارد بالا، الگوی مناسبی برای جلوگیری از اعتیاد نوجوانان نمی باشد. چه بسیار پسران و دخترانی که به دلیل همین آزادی به فساد و فحشا کشیده شده اند و یا برای فرار از اسارت خانواده ها، به مصرف مواد مخدر پرداخته اند. از این رو برخورد مناسب و موثر، اولین فاکتور برای پیشگیری از اعتیاد نوجوانان است.
دومین فاکتوری که برای جلوگیری از اعتیاد نوجوانان باید بدان توجه شود، آگاه سازی فرزندان توسط خانواده ها و رسانه ها می باشد. زیرا که برخی از سودجویان با زیبا و بی ضرر نشان دادن مواد مخدر، زشتی و آینده تار مصرف مواد مخدر را از دید نوجوانان پنهان می کنند.
سومین فاکتور مهم، داشتن روابط صمیمانه میان والدین و فرزندان و فراهم کردن بستری گرم و نزدیک میان آن ها است. در این صورت فرزندان می توانند بسیاری از تجارب و مشکلات خود را با خانواده ها در میان بگذارند.
نوع تربیت فرزندان و ساختن عزت نفس در وجودشان، یکی از بهترین راه های جلوگیری از اعتیاد نوجوانان می باشد. علاوه بر این، نوجوانانی که دارای عزت نفس هستند، بیش از سایرین توانایی قدرت نه گفتن را دارند و می توانند از خودشان، در برابر وسوسه ها و دعوت های نابجا از سوی دوستان شان، مقاومت کنند.
عمده مواد مخدری که نوجوانان را آلوده می کند، چه می باشند؟
سقوط به سراشیبی اعتیاد به یکباره صورت نمی گیرد. هر معتادی از یک نقطه ای آغاز کرده و بدون اینکه متوجه شود، خود را در منجلاب اعتیاد گرفتار کرده است. یکی از رفتار های مخربی که منجر به اعتیاد شدید می گردد، انکار کردن وضعیت خود است. زیرا که بسیاری از افراد باور ندارند که گل و یا تریاک سبب معتاد شدن آن ها می گردد. آن ها با تفکر بر اینکه می توانند هر زمان که اراده کنند مواد را ترک نمایند، هر روز به مصرف بیشتر این مواد می پردازند.
معمولا اکثر معتادان، اعتیاد خود را با سیگار شروع کرده اند. سیگار با آزاد سازی نیکوتین در خون، احساس سرخوشی و شادی کاذبی را با به آنها می دهد. اما بعد از مدتی، این احساس کمرنگ تر شده و آن ها را مجبور می کند که از مواد مخدر قوی تری مانند تریاک، ماری جوانا، هروئین و… استفاده کنند.
علاوه بر سیگار، بسیاری از نوجوانان مصرف مواد مخدر را با گل آغاز کرده اند. سودجویان و توزیع کنندگان مواد مخدر، با تبلیغات سوء در مورد گل و اعتـیاد به شیشه و اینکه این ماده مخدر پایه گیاهی دارد و اعتیاد آور نیست، نوجوانان را به مصرف ماری جوانا ترغیب می کنند.
برخورد مناسب با نوجوانان مصرف کننده مواد مخدر
متاسفانه خانواده های بسیاری با شنیدین اعتیاد نوجوانان خود و یا حتی با متوجه شدن مصرف سیگار توسط فرزندان خود، دنیا را تیره و تار دیده و نمی توانند رفتار مناسبی با آن ها داشته باشند. بسیار دیده شده است، که آن ها نوجوانان خود را سریعا به کمپ ترک اعتیاد برده، تا آن ها را بستری نمایند. در صورتی که ابتدا باید دلیل اعتیاد نوجوانان مشخص شود.
بیشتر نوجوانان یا به دلیل کنجکاوی و یا عدم توان نه گفتن در برابر دوستانشان، به مصرف مواد مخدر می پردازند. از این رو باید ابتدا دلیل گرایش آن ها مشخص شده و سپس به روانشناس و یا مرکز ترک اعتیاد رجوع کرد. داشتن برخورد مناسب در این بازه زمانی، در سرنوشت نوجوان بسیار حیاتی است. در این زمان نوجوان بسیار آسیب پذیر بوده و به هر کلمه ی پدر و مادرش حساس است. به همین دلیل هیچ گاه از لحن سرزنش آمیز و یا برخورد های تند استفاده نکنید. نوجوان شما در این مرحله، خود می داند که رفتارش اشتباه بوده و سعی در جبران آن دارد، برای همین هم او نیاز به حمایت و پشتیبانی از جانب شما را دارد، نه سرزنش و شماتت تان را.
به یاد داشته باشید، که دایره شناخت نوجوان شما از این دنیا و آنچه در آینده بر سر او می آید، بسیار محدود تر از شما است. برای همین شما نباید در برخورد با فرزند خود، دنیا را تمام شده برایش جلوه بدهید. زیرا که بسیار دیده شده است، نوجوان در این شرایط دنیا را تمام شده می پندارد و دست به خودکشی و یا اوردوز می زند. حمایت کردن شما باید توام با امیدواری باشد. باید در کنار چهره زشت اعتیاد، دنیای زیبایی که در صورت درمان در یک مرکز کمپ ترک اعتیاد در انتظار اوست را، به وی نشان دهید.
پایان متن.
آقای رنجبر
مقاله اختصاصی رنجبر
Leave a Reply